Kaplan Burovic

Home » Tekstovi Kaplana Burovica » Nacionalna manjina ili Dijaspora

Nacionalna manjina ili Dijaspora

Аутор: Prof. Dr K.Burovic

 

Neću spomenuti imena, jer ih svi poznajete. Ili ne znate ko su oni, koji kad god govore (pa i pišu !) o Albancima eks-Jugoslavije (konkretno – Kosmeta),

Piše: Prof. Dr Kaplan BUROVIĆ, akademik, 19.03.2011

+++

ne određuju ih drukčije, već kao albanska nacionalna manjina?! Verujem i vi sami !
Za ovo niste vi krivi. Na ovom sajtu su se i pre vas tako izrazili svi. Pa i na ostalim sajtovima! I ne samo na sajtovima, već i po organima štampe! Pa i preko radio-televizije. A što je najgore – i preko Ustava i drugih zvaničnih dokumenata eks-Jugoslavije, sadašnje Srbije, sadašnje Crne Gore, sadašnje Makedonije i drugih država.

Indoktriniran Ustavom eks-Jugoslavije, tako sam se i ja izražavao. I, na bazi te indoktrinacije, učinio mnoge greške, kao i svi drugi, od kojih danas pati sav naš narod, za što me grize savest, pa sam zato učinio sve da ispiravim što se može ispraviti. U toj kolotečini je i ovaj dopis.

Nacionalna manjina i dijaspora (emigracija) nije ista stvar.

Nacionalnom manjinom se nazivaju (treba da se nazivaju!) oni koji su zatečeni na jednoj teritoriji, kad je tu jedna druga etnička celina, nacija, stvorila svoju državnu tvorevinu, ili ih na bilo koji način teritorijalno prisajedinila toj svojoj državi, ostavljajući van granica ove države većinu njih, koji su se tamo, pre ili kasnije konsolidovali kao zasebna država.
Za razliku od nje, dijaspora (emigracija) su ljudi, pripadnici jedne druge etničke celine, jedne druge nacije, jedne druge teritorije, koji su tu, kod nas, stigli posle stvaranja državne tvorevine od strane našeg etnosa, naše nacije. Znači oni koji se aktuelno nalaze tu, žive sa nama, na našoj teritoriji, ali nisu bili tu kad su naši pradedovi izgradili u tim prostorima svoju državu.

Šta su Albanci na teritoriji eks-Jugoslavije? Nacionalna manjina ili dijaspora?! Kad su Albanci stigli u Srbiji (Kosmet)? Pre konsolidovanja na toj teritorji srpske države, ili posle?!

Kad su Srbi ušli u Drač – današnji pupak Albanije (desilo se to 548. godine naše ere!), Albanci ne samo što nisu bili na Kosovo i Metohiji, već nisu bili ni u Draču, nigde na teritoriji današnje Albanije, pa ni na Balkanu. Sami najveći albanski naučnik, akademik, prof. dr Eqrem Çabej, priznaje da su Albanci tada bili na severu Balkana, na teritoriji današnje Rumunije, na padinama planina Karpati i Beskidi. Sa te teritorije, znači iz današnje Rumunije, oni su stigli u Mat, oblast današnje Albanije, u vrletima iznad Tirane, u X veku naše ere. Drugi albanski naučnici, akademici, pišu da su Albanci, sa albanskih gora, silazili u Metohiju i Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, posle turske okupacije, u XVII i XVIII veku, pa i kasnije, kao što to silaze i dan-danas. Za ovo vidite delo HISTORI E SHQIPËRISË, Tirana 1959, izdanje Državnog Universiteta Tirane, Institut istorije.

Albanci nisu bili ne samo na Kosovu i Metohiji, već ni u samoj Albaniji, kad su Srbi stvorili, konsolidovali svoju prvu državnu tvorevinu u ovim oblastima pod rukovodstvom svojih župana, koji se suprotstaviše vizantijskim okupatorima, pa se proglasiše i kraljevima, i carevima. Kad su Časlav i drugi Srbi stvarali svoje srpske državne tvorevine na Kosovu i Metohiji, tamo nije bilo žive duše albanske. Svesni ovoga, i sami albanski naučnici nazivaju Albance Kosova i Metohije DIJASPOROM.
Indoktrinirani iliromanijom i falsifikovanom istorijom albanskog naroda, srpsko-crnogorski i makedonski naučnici, akademici, indoktrinirali su i eks-jugoslovensko državno rukovodstvo, pa su ovi oktroisali u svom Ustavu Albance kao nacionalnu manjinu. To su od njih preuzeli i srpsko-crnogorski i makedonski državnici posle DSR, uveli u ustave svojih Republika, pa nam i drže to na snazi i dan-danas, tretirajući nam ove Albance kao nacionalnu manjinu, a na štetu naroda i sramotu svoju, jer ih niko na ovom svetu ne tretira kao takve. Pogledajte u Grčku i Italiju, gde su ovi Albanci stigli pre njihovog prispeća na Kosmetu. Niko Albance ne tretira kao nacionalnu manjinu! Svi ih tretoraju kao dijasporu, emigraciju!

A kao što nacionalna manjina i dijaspora nisu ista stvar, ni njihov tretman, po međunarodnom zakonu, nije isti. Mnoga prava, koja se priznaju nacionalnoj manjini, dijaspori ne pripadaju. Priznajući dijasporama prava nacionalne manjine, na teritorijama eks-Jugoslavije stiglo se do postojećeg kritičnog stanja.

Upravo zato, ima nekoliko godina što preko mojih dopisa i studija, preko mojih knjiga, o ovom problemu udaram u sve bubnjeve! Ne čujete ih?!

Ako vlasti Srbije, Crne Gore i Makedonije neće da isprave svoje ustave, nas niko ne može sprečiti da ispravimo naša shvatanja, pojmove, našu savest i naš stav.

Redakcije medija, sajtova, listova, revija, časopisa, radio-stanica i televizija treba da rezervišu pravo da u svaki dopis isprave izraz “nacionalna manjina” u “albanska dijaspora” ili “albanska emigracija”. Njihov primer treba da slede i svi Srbo-Crnogorci, Makedonci, svi pošteni ljudi, ako se ne upravljaju od vlasti, koje nastavljaju da nazivaju i tretiraju albansku dijasporu kao “nacionalnu manjinu”, pa i kao n a r o d n o s t!

Ovo nije samo imperativ vremena, već i zov Kosmeta.*)
Piše: Prof. Dr Kaplan BUROVIĆ, akademik

_________________
*) Posle demostriranja ove moje teze preko raznih medija, stigao mi je iz Londona od Lazara Vujatovića ovaj mesaž: „Увјек са великим задовољством читам ваше чланке на сајту, јели од њих се има и пуно тога научити, а морам рећи да сам баш био интригиран вашим посљедним чланком о Алабанској Дијаспори, јер сам и сам стално сматрао Aлбанце нацијоналном мањином, што они у ствари нису…“ Ovih dana sa medija saznajem da je ova moja teza usvojena i od najviših pretstavnika vlasti Srbije, bar u njihovim javnim govorima. Neka nam bude sa srećom! Samo što ovu tezu nek ne primenjuju isključivo na Srbe van Srbije, već i na nesrbe u Srbiji, a podrazumeva se i na necrnogorce u Crnoj Gori i nemakedonce u Makedoniji. Razume se – ne na sve, jer i u Srbiji, i u Crnoj Gori, i u Makedoniji, sem dijaspora, imamo i nacionalnih manjina. Ovo treba da se uvede i u ustav, pa da se po ustavu i tretiraju ti ljudi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: