Kaplan Burovic

Home » Tekstovi Kaplana Burovica » CRKVA NA RUMIJI KAMEN SPOTICANJA NEPRIJATELJA NAŠEG NARODA – Piše: Prof. Dr. Kaplan BUROVIĆ, akademik

CRKVA NA RUMIJI KAMEN SPOTICANJA NEPRIJATELJA NAŠEG NARODA – Piše: Prof. Dr. Kaplan BUROVIĆ, akademik

CRKVA NA RUMIJI

KAMEN SPOTICANJA NEPRIJATELJA NAŠEG NARODA

Piše: Prof. Dr Kaplan BUROVIĆ, akademik

Na sajtu Albanaca Ulcinja (Crna Gora) LAJME NGA ULQINI (Vesti iz Ulcinja: http://www.visit-ulcinj.com/blog), dana 10. avgusta 2012., objavljen je ovaj dopis na albanskom jeziku:

KISHA NE RUMI – Subashiq dhe Mihailo : DUHET TE HIQET

August 10, 2012

Shpërndaje

kisha ne rumi Kisha ne Rumi Subashiq dhe Mihailo: Duhet te hiqet Kisha e metalt e vendosur ne Rumi me 18 qershor 2005, eshte bere objekt diskutimesh dhe perplasjesh me vite me radhe, por mbishkrimet e ngjyrosura diteve te fundit kane rikthyer edhe nje here ne plan te pare kete objekt metalik.

“Kisha e metalit ne Rumi eshte vendosur per te shkaktuar grindje mes qytetareve te Malit te Zi, kurse Kisha Ortodokse Serbe eshte treguar me superiore se organet kompetente shteterore” ket qendrim e kan paraqitur mitropoliti i Kishes Ortodokse Malazeze – Mihallo, dhe funkcioneri i lart i partise Socialdemokrate (SDP) Osman Subashiqi, njekohesisht nenkryetare i Komunes se Tivarit.

Partisë rasti qe dikush e ka ngjyrosur kishen e metalt ne Rumi, ne te cilen jan vendosur grafitet si “Shqiperia Etnike”  dhe “AKSH”, qe eshte shkurtese e “Armates Kombetare Shqiptare”

Duke rene dakord me faktin se vet shqiptaret nuk e shkruajn ”Etnik Albania” por “Shqipëria Etnike” eshte indikative, bashkebiseduesit e “Vijesti’t” kane treguar qe heqja e kishes nga Rumija do te ndihmonte qe ” raportet nderkombetare dhe nderfetare te kthehen ne gjendje harmonike, sic ishte me perpara “. Mitropolit Mihailo Dedeic 300×229 Kisha ne Rumi Subashiq dhe Mihailo: Duhet te hiqet

Sipas mitropolitit Mihaillo mbishkrimet e ngjyrosura ne kishen e metalt ne Rumi kane te njejtin mesazh qi kishte vendosja e saje para shtate viteve ne majen e Rumise.

Ndersa Osman Subashiq nder te tjera per gazeten Vijesti shprehet “Objekti metalik eshte vendosur ne Rumi, pa pelqimin e autoriteteve kompetente. Me sa di une ka nje vendim te vlefshem nga organet shteterore kompetente per ta hequr objektin nga Rumia, po qe nuk ka ndodhur. Pse organet shteterore kompetente nuk e kane kryer kete vendim, duhet ti pyesni ato” Osman Subashiq Kisha ne Rumi Subashiq dhe Mihailo: Duhet te hiqet

Objektet fetare, tha ai duhet te sherbejne besimtareve per te kryer ritet fetare, gje qe nuk ndodhe ne kete rast. Subashiq argumentoi pretendimin e tij duke shtuar se “Ne majen e Rumise nuk ka banore. Ka vetem ujqer, dhelpra dhe kafshe te tjera, dhe ato nuk kryejn ritet fetare.”- perfundoi Osman Subashiq.

Reth kesaj ceshtje ka reaguar me nje deklarate zyrtare edhe Kisha Ortodokse Malazeze e cila kerkon qe objekti ne fjale te hiqet nga Rumia, ndersa kan munguar reagimet e deputeteve shqiptare ne Mal te Zi. Ndersa gjate seances se sotme te Kuvendit Komunal te Tivarit jasht rendit te dites, kare replikuar ne distance reth kesaj ceshtje Debjana Gjuroviqa, Milenka Cebaloviqa i Nebojshe Strugara ne njeren ane dhe Ali Gjecbritaj ne anen tjeter per denimin e ketij akti.

KrajaOnline

Mark Shkreli on Mon, 13th Aug 2012 14:13

Eshte qesharake qe ky objekt urrejtjeje te quhet kishe. Shqiptaret, vertete piopulli i Malit te Zi, qe shtate vjet po genjehen nga pushtetaret. Vendimi per heqjen e kesaj konzerve nuk realizohet dhe premtimet ripertrihen vetem ne kohen e zgjedhjeve, njesoj sikur premtimi se Malesia do te fitoje statusin e komunes.

Te gjithe shqiptaret dhe, sikur duket, Kisha Ortodokse Malazeze, duhet te insistojne qe kjo gje te ndodh para zgjedhjeve, perndryshe, per ne, nuk ka votime — bojkot i plote — mosbindje qytetare.

VIDEĆI BEZBROJ GRAMATIČKIH i pravopisnih grešaka tog napisa (koje ovde označih crnim slovima!), kao komentar sam dodao moju gotovost, ako nemaju drugu osobu, da im dopise ispravim besplatno pre iznošenja na sajtu. Kad pokušah da smestim moj koment, vidim da bez lozinke ne mogu da to učinim. Tada se obratih Redakciji za lozinku. Do dana današnjeg nisu mi je poslali.

Za naše čitaoce, koji ne znaju albanski, evo prevod, ali bez podcrtanih grešaka:

 

CRKVA NA RUMIJI – Subašić i Mihailo : TREBA DA SE SKINE

Avgust 10, 2012

Razdaj

Crkva na Rumiji na Rumiji Subašić i Mihailo: Treba da se skine metalna crkva postavljena na Rumiji 18. juna 2005. (NAPOMENA: Rumija je planina iznad Bara.- KB) postala je objekat diskusija i sudara godinama redom. Ali obojeni natpisi zadnjih dana još jednom su povratili u prvom planu ovaj metalni objekat.

“Metalna crkva na Rumiji je postavljena da bi izazvala svađu među građanima Crne Gore (NAPOMENA: Ime Crne Gore, iako ovi Albanci sasvim dobro znaju da se po međunarodnim zakonima toponimi pišu na jeziku naroda kome pripadaju, za što sam ih od vremena opomenuo pismeno, preko medija, tvrdoglavo nastavljaju da prevode na svoj jezik – Mali i Zi, što je u sinhroniji sa njihovim pretendiranjem da je ova zemlja pokrajina Albanije!– KB), dok Srpska pravoslavna crkva pokazala se superiornija od kompetentnih državnih organa” ovaj stav su pretstavili mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve – Mihailo, i visoki funksioner Socijaldemokratske partije (SDP) Osman Subašić, istovremeno zamenik načelnika Barske opštine.

Partisë (Neprevodljiva greška!- KB) slučaj što je neko obojio metalnu crkvu na Rumiji, na kojoj su stavljena slova kao “Etnička Albanija” i “AKSH”, koja je skraćenica od “Nacionalna armija Albanije” (Prećutkuju da su na sve strane, pa i na vrh crkve, crvenom bojom nacrtali dvoglavog orla – albanski simbol zastave i državnog grba!– KB)

Slažući se sa činjenicom da sami Albanci ne pišu “Etnik Albania” već “Shqipëria Etnike” indikativno je, sugovornici lista “Vijest” kazali su da skidanje crkve sa Rumije pomoglo bi da se “međunarodni i međuverski odnosi povrate u harmonično stanje, kako je bilo ranije”. Mitropolit Mihailo Dedeić 300×229 Crkva na Rumiji Subašić i Mihailo: Treba da se skine

Prema mitropolitu Mihailo obojeni natpisi na metalnoj crkvi na Rumiji imaju isti mesaž koji je imalo njeno postavljanje pre sedam godina na vrh Rumije.

Dok Osman Subašić između ostalog za list Vijesti izražava se “Metalni objekat je postavljen na Rumiji, bez saglasnosti kompetentnih vlasti. Koliko ja znam postoji jedna važeća odluka od kompetentnih državnih organa da se skine objekat sa Rumije, ali što se nije desilo. Zašto kompetentni državni organi nisu izvršili ovu odluku, treba da pitate njih” Osman Subašić Crkva na Rumiji Subašić i Mihailo: Treba da se skine

Verski objekti, reče on treba da služe vernicima da upražnjavaju verske obrede, stvar koja se ne dešava u ovom slučaju. Subašić je argumentirao svoje pretendiranje dodajući da “Na vrh Rumije nema stanovnika. Ima samo vukova, lisica i drugih životinja, i one ne vrše verske obrede” – završi Osman Subašić.

Oko ovog pitanja reagovao je jednom službenom izjavom Crnogorska pravoslavna crkva koja traži da se predmetni objekat skine sa Rumije, dok su nedostojala reagiranja albanskih poslanika u Crnoj Gori. Dok duž današnje seance Opštinskog odbora Bara van dnevnog reda, replicirali su na ostojanju oko ovog pitanja Debjana Ðurović, Milenka Cebalović i Nebojša Strugar na jednoj strani i Ali Ðečbitaj na drugoj strani za osudu ovog čina.

KrajaOnline

Mark Shkreli on Mon, 13th Aug 2012 14:13

Smešno je da se ovaj objekat mržnje naziva crkvom. Albanci, zaista narod Crne Gore, evo pet godina što se varaju od državnika. Odluka da se skine ova konzerva ne ostvaruje se i obećanja se ponavljaju samo u vreme izbora, isto kao i obećanje da će Malesija dobiti status opštine. (NAPOMENA: MALESIJA = albanizirani naziv naše oblasti GRUDA!- KB)

Svi Albanci i, kako se vidi, Crnogorska pravoslavna crkva, treba da insistiraju da se ovo desi pre izbora, u suprotnom, za nas, nema glasanja – puno bojkotiranje – građanska nepokornost.

(NAPOMENA: M.Shkreli mi je pre godinu dana pisao da je disident. Kako se vidi iz njegovog rečnika i stava, mislim da je svakome jasno da on ili ne zna što je disidencija, ili nam se pravi disidentom.- KB)

Šta se to desilo? Zašto mi Redakcija ne šale lozinku?

Od ranijih mojih komentara (koje sam pre uspostavljanja lozinke tamo objavio!), a posebno od mojih knjiga gde tretiram albanološke probleme, Redakciji i svim Albancima vrti se u glavi. Zato su intervenirali i interveniraju svukud da mi se ništa ne objavi, ne samo od njih – Albanaca, već i od svih drugih, pa i od naših. Kako se već zna, sred Tirane, 2009, oni su mi spalili u štampariji sav tiraž 4 novih knjiga. Dan danas albanska medija o tome ćute, pa i sajt LAJME NGA ULQINI, jer za njih je važnija “konzerva” (na vrh Rumije!) od 4 spaljenih knjiga (sred Tirane!). Štaviše, intervenirali su i sred Beograda da mi se i tamo, na našem jeziku, ne objavi ništa i da se demantuje vest o spalivanju mojih knjiga. Kako možete videti na naslovnoj strani ovog sajta, i silikonom nadute sise ulcinjskih kurvetina za njih su mnogo-mnogo važnije od mojih knjiga. I pošto se ovako ponašaju, svi nam se oni kunu u sveca i u keca da su za mirni suživot.

Ja sam odmah napisao koment, koji, pošto mi oni ne dozvoljavaju da ga postavim gde mu je mesto, evo gde ga objavljujem ovde.

O crkvi na vrh Rumije ja sam od vremena napisao i objavio opširnu studiju, koju imate u mojoj knjizi ODAN I ODRAN, Ulcinj 2011, str.120-126, a pod naslovom “U Crnoj Gori nema ni kamena albanskog!”, kojom sam demaskirao sajt LAJME NGA ULQINI za šovinističko huškanje albanske dijaspore u Crnoj Gori protiv crnogorskog naroda, suvereniteta i integriteta Republike Crne Gore. Ono što sam rekao tamo, nije potrebno da ponovim i ovde. Zato se ograničavam samo na ono što je rečeno u ovom novom napisu ovog anticrnogorkog sajta.

Treba znati da mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve nije Mihailo Dedeić, koji kleveće i intrigira u vezi ove crkve kako se to sviđa neprijateljima crnogorskog naroda, već dr Amfilohije Radović, poznat i priznat kao takav od Srpske Patrijaršije, pod jurisdikcijom koje je crnogorska pravoslavna crkva, i koji je podigao tu crkvu voljom naroda Crne Gore.

Koliko da znate, gospodine Mihailo, nije ni najmanje istina da – kako vi kažete – “ obojeni natpisi na metalnoj crkvi na Rumiji imaju isti mesaž koji je imalo njeno postavljanje pre sedam godina na vrh Rumije”. Postavljanjem crkve na vrh Rumije, mi – Srbo-Crnogorci – ne pretendiramo ni na najmanji kamenčić Albanije i albanskog naroda, jer je Rumija bila i jeste naša, a ne albanska. Naprotiv, škrabotine Albanaca na našoj crkvi i sva ova halabuka koja se od njih diže protiv te crkve, jeste očigledno pretendiranje Albanaca na naš kamen i na našu rodnu grudu, koju su okupali u krvi najboli sinovi Crne Gore, braneći je od vekovnih neprijatelja. Istorijski je dokumentirano i svetski priznato, zvanično i praktično, da je vrh Rumije naš.

Gospodine Mihailo, ovim vašim stavom vi ne samo što nam dokazujete da niste mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, već moguće da niste ni Crnogorac. Neki i preko medija pišz da mu pravo ime nije Mihailo, već MIRASH! A to je albanizirano naše srpsko ime. Zato pitajte majku, gospodine Mihailo-Mirashu, s kim vas je rodila, a mi ćemo se raspitati da se ispod vaše mitropolitske mantije ne maskira koji muslimanski muftija! Koliko da znate: skadarska istorija beleži jednog katoličkog popa gradića Drivast (blizu Skadra), koji je otišao u Skadar kod vezira, odenut u popovsko odelo, i iz vezirovog divana izašao u odeždi hodže. Da možda niste njegov sin, ili unuk ?!

Ja sam upravo ovih dana, za mnoge SRBE i CRNOGORCE, koji nam se busaju u prsa da su i Svetosavci, dokazao da ne samo što nisu Svetosavci, već nisu ni Srbi, ni Crnogorci, već albanska fukara i bagra, koja intrigira i rovari protiv našeg naroda pod spskom maskom.

Braniti Albance gde to imaju pravo – jeste sveta ljudska dužnost za svakog poštenog čoveka. Ali ih braniti i onamo gde nemaju pravo – jeste očito neprijateljstvo prema srpsko-crnogorskom i makedonskom narodu. I ne samo prema srpsko-crnogorskom i makedonskom narodu, već i prema samom albanskom narodu!

Ja sam taj koji je Albance, i upravo Albance Crne Gore, Srbije i Makedonije (!) branio kao niko do danas na svetu, pa i doprineo u njihovoj prosveti, kulturi, nauci i istoriji za slobodu i demokratiju, kao niko do danas. Ni sami ovi Albanci nisu branili sebe onako kako sam ih ja branio! I branim ih opet! Ali samo kad i gde imaju pravo. Kad i gde nema pravo, ja ne branim ni svoga oca! Braniti Albance (Šačicu albanskih vetrogonja!) gde nemaju pravo, znači biti ne samo protiv srpsko-crnogorskog i makedonskog naroda, već i protiv albanskog naroda.

Posle ove lekcije, nadam se da će se gospodin Mihailo-Mirash promisliti dobro gde ga to vodi ta mazga, koju je uzjahao, pa bila ona i njegova.

“Najviši” funksioner Socijaldemokratske partije (SDP), gospodin Osman Subašić, neka se bavi njegovim džamijama i neka ne zabija nos gdje mu ne pripada. Muslimanska vera, svugde na svetu, odelena je od drugih vera, pa i od pravoslavne vere Crnogoraca. Iako su i muslimani Crne Gore po nacionalnosti i državljanstvu Crnogorci, oni ne treba da zabijaju svoj nos u verska posla svoje pravoslavne braće, posebno ne u negativnom smislu. U pozitivnom smislu su dobrodošli.

Što se tiče Albanaca, koje god vere bili, utoliko pre onima muslimanske vere, na nijedan način im ne pripada da zabijaju nos u probleme crkve na vrhu Rumije, jer dijaspora ima za dužnost da se integrira i slije sa meštanima, a ne da intrigira za versku, nacionalnu i političku destabilizaciju zemlje, kako je činila i nastavlja da čini albanska dijaspora u Crnoj Gori. Svaka čast izuzecima!

Državni organi Republike Crne Gore treba da znaju međunarodne zakone za dijasporu i da jednom za svagda reše i svrše sa  protuzakonskim tretmanom Albanaca u Crnoj Gori. Albanci Crne Gore treba da se tretiraju onako kako se to tretiraju i po ostalim zemljama sveta, i u ona najrazvijenija i najviše hvaljena za slobodu i demokratiju, na primer Švajcarska i Francuska, Engleska i Nemačka. Nema nikakav razlog da vlada Crne Gore izađe ispred vlada pomenutih zemalja kao magare pred konjima. Status koji aktuelno uživaju Albanci u Crnoj Gori – ne pripada im. Kako sam primetio, upravo na ovom portalu, oni i sami priznaju da su DIJASPORA! A  d i j a s p o r a  nije što i  n a c i o n a l n a   m a n j i n a !! Štaviše, oni i sami traže da se tretiraju kao u Švajcarskoj !!!

Sa druge strane i na znanje, crkva na vrhu Rumije je na svojoj verskoj, nacionalnoj i političko-državnoj teritoriji. Preko svega – i na mestu gde je od vremena (Pre 1000 i više godina, kad Crna Gora nije imala ni muslimana i niti Albanaca!), postojala tu crkva “Sveta Trojica”. Ovako su je zvali – Sveta Trojica – na srpskom jeziku, jer u ta vremena nije ni bilo Albanaca u ove strane.

Što se tiče da škrabotine na zidove te crkve nisu učinili Albanci i uvredljivih naziva (svi je Albanci nazivaju “metalni objekat”, a “hrišćanin” Mark Shkreli i KONZERVOM, pa još i dodaje da je objekt urrejtjeje = predmet mržnje!) – vidi se jasno ko je učinio te šovinističko-rasističke, veliko-albanske škrabotine.

Sred Ulcinja, na mestu crkve Sveti Mihailo, u poslednje vreme je podignuta i inaugurisana džamija nazvana “E MARINARËVE” (mormara). Ovo albanskog “hrišćanina” nije ni najmanje uznemirilo, pa je zato i ne naziva nekim uvredljivim imenom i niti je smatra za predmet mržnje.

Onima, koji bi hteli da ovo kopile ostave drugima u ruke – srbo-crnogorcima (!) – jer je tobože indikativno da Albanci ne pišu ovako i onako, kažemo: Pogledajte njihov dopis, crno podvučene reči od mene, koje nemaju veze ni sa albanskim jezikom, ni pravopisom i gramatikom. Da možda i taj dopis nismo napisali mi?! Imamo u ruke knjigu njihovih kolega, prof. dr Bahri Brisku + prof. dr Nail Draga i drugih: POLEMIKË lidhur me falsifikimet shkencore kundra shqiptarëve të Kapllan Buroviqit (POLEMIKA u vezi naučnih falsifikata protiv Albanaca Kaplana Burovića, Shkodër 2011.), koja i u naslovu ima gramatičku grešku, a unutar nje je antologija albanskih solecizama. Da i nju nismo napisali mi – Srbo-Crnogorci – i to da bismo“izazvali svađu među građanima Crne Gore”?! Pre koji mesec, od ovih Albanaca ubijen je u Tirani albanolog dr Ardian Kljosi, zato što je prigrljio i zastupao albanološke teze ovog od Albanaca tako omraženog Burovića. Da možda i njega nismo ubili mi?!

Ja sam od vremena naglasio i dokazao da se iza ovih škrabotina ne krije prosti albanski narod, niti njegovi konstruktivni intelektualci, već albanski buržuaski intelektualci, profesori, doktori nauka, pa i akademici, koji i namerno bastardiraju svoj jezik, da bi se tako maskirali.

Da imamo posla i sa albanskim akademicima, pitajte i Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU), jer i oni – kako saznah upravo ovih dana – raspolažu sa dovoljnim brojem dokumenata. Albanski akademici, sa raznim pseudonimima i sa jednim bastardiranim albanskim jezikom, tobože seljačkim, od onih seljaka Kosmeta, pišu najvulgarnije stvari i najnedostojnije, prljave i kriminalne, protiv naroda srbo-crnogorskog i makedonskog, ne samo na javna mesta, već i preko medija, novina i sajtova, pa i preko ovog sajta – LAJME NGA ULQINI. Nisu malobrojni ni oni koji su nam i svojim pravim imenom izašli sa pretendiranjem da je njihova super Ve-e-elika Albanija ne samo do vrha Rumije, već i do samog vrha Lovćena! Da ne treba da vam ovo dokumentiramo, gospodo Albanci lista VIJESTI?! I vama sajta LAJME NGA ULQINI?!

Ovako je ova crkva postala kamen spoticanja za sve neprijatelje crnogorskog naroda i Crne Gore. Spotičući se o nju, svima padaju maske i – nehotice – pokazuju nam svoje prave njuške.

Dobro bi bilo za sve da Albanci sjednu na stolici koja im pripada istorijski i zakonski, da se potčine dijalektičkom razvoju društva i, sledstveno – da se mane njihovih fantazija i protuzakonskih stremljenja, šovinističkih i rasističkih, veliko-albanskih i anticrnogorskih. Samo ovako ćemo dospeti do uzajamnog dobrog sporazuma i mirnog suživota. Sve dok Albanci budu pretendirali da Srbo-Crnogorci i Makedonci ne postoje, da su nam ovi srbizirani Albanci, da nam je bio Albanac i Stevan Nemanja – kako to piše njihov akademik, prof. dr Skender Rizaj – sigurno da ni mirnog suživota neće biti.

!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: