Kaplan Burovic

Home » Tekstovi Kaplana Burovica » Суочавање са истином – једини пут !

Суочавање са истином – једини пут !

Суочавање са истином – једини пут !

Проф. Др Каплан Буровић , балканалог, албанолог, однедавно је широј српској јавности познат не само по животној голготи коју је претрпео у албанским казаматима за време Енвер-хоџиног режима, већ и по доследној, запањјуће неустрашивој борби, да знањем и пером светској, европској јавности докаже порекло и историју косметске голготе, која, какао сам каже, не траје од јуче. Био је недавно у српској престоници, посетивши и неке информативне куће. Повод су четири нове књиге од 96, колико их је до сада написао. Каже да је у Швајцарској, где живи, захваљујући подршци својих колега историчара, успео за кратко време да изнедри нова дела.

„Издавачка кућа „ Балкан” у Женеви две нове књиге објавила је на енглеском и албанском, а преостале на српском језику..На енглеском је изашла књига „ Јачи од смрти ” која је заправо збирка мојих судија , теза и чланака о актуелним проблемима у Албанији, уз критички однос према садашњој албанској политичкој врхушци, која је, према мом мишљењу, не разликује пуно од злогласног режима Енвер-хоџе, барем када је у питању однос , став, прека косметском питању и Србији, уопште..Ту је и моја студија по којој доказујем даАлбанци нису Илири, а такав јој је и наслов” каже за наш лист проф. др Каплан Буровић.

Ваше друго дело посвећено је итсоријском сагледавању порекла албанског народа у којем тврдите да они нису аутохтони?

„ Аутор сам бројних теза по којој Албанци нису ни аутохтони, нити су илирског порекла.Написао је на десетине стручних књига, преведених на шест светских језика.Разуме се да све има своју цену, па и ово моје трагање за истином.Нисам добродошао у Албанију, мада помало охрабрује чињеница, да се у том смислу, све више буди савест појединих академика и историчара у тој држави, који ме подржавају.Нажалост они су малобројни, али постоје!Скренуо бих пажњу и на још једну чињеницу.Када сам пре неколико година написао књигу сличног садржаја албанска Акедемија наука се званичо огласила, поручивши да је истина то што пишем, али да они прво морају да узму Космет!! Апсурд и лицемерје!.Албанци нису аутохтони народ, нису ни илирског порекла, нити су, какао неки заговорници тврде ,Пелазги.То све аргументовано, кроз историјску призму објашњавам у другој књизи „ Ко су Албанци”.Што пре се суоче са истином, а и оно који подржавају шиптарск сепаратизам, биће боље и за једне и за друге.У противном, Балкану као регији у којој увек тињају неки сукоби, не пише се добро. Ту је и књига „ Тамо на Косову”.Објавио сам и студију „ Косово је неупоредиво”. Албанци на Косову нису мештани, они су дошљаци после турске окупације. Косово су Срби подигли из жара и пепела раног средњег века и учинили од ње моћну државу да, кад су Енглези јели прстима, Срби су употребљавали кашике и виљушке. Срби су својом крвљу бранили Косово од отоманске империје. Албанци су на Косовском боју били на страни Турака. Србе веже за Косово све, Албанце баш ништа, сем њихове тежње да створе Велику Албанију.Треба знати да добар део Албанаца нису Албанци, већ муслиманизирани Срби, па и припадници других народа. Кад би се од Албанаца одбили ови, Албанци не би били на Косову ни 25дсто становништва.Унутар данашње Албаније налазе се покрајине (ниста мање од Косова!), које су настањене неалбанским становништвом, који су ту мештани, на своме, настањени пре доласка Албанаца, па су и везани за те области као Срби за Косово и Метохију. Сличне регије постоје и по другим земљама у свету.

Годинама сте изучавали своје породично стабло, знате да сте пореклом Србин из Боке Которске, из угледне племићке породице. Тврдите да су се Буровићи, у зависности од историјских околности временом католичили, прелазили у ислам, или остајали православци. То пише у вашој врло опширној књизи„ Порекло Буровића”.

„ Трагајући за пореклом Албанаца, бранећи тезу да су Срби од памтивека на просторима Косова и Метохије, и да су им корени, и у данашњој Албанији, логично је да сам се бавио и сопственим пореклом.Буровићи се помињу у неким списима још у 13. веку у Рисну. Три века касније један од Буровића из Херцег Новог примио је ислам и одселио за Херцеговину.У истом столећу неки су постали католици.Зна се да су у 18. веку поједине фамилије Буровића биле православне. До пре неколико година био сам муслиман, јер тако су моји преци у давна времена одлучили.Али, понекад је потребно много храбрости да се човек суочи са истином, па и да је призна.Ја сам то показао својим опредељењем, повратком у изворно православље.Наравно, да и то има своју, високу цену!

Објасните!

„Муслиманска вера је међу нама учинила оно што није успела да учини и међу осталим народима Балкана и света. У целом човечанству чињеница је да се муслиманиирани нису одрекли своје националности. То су уцинили само муслиманизирани Срби. Да ли су за то само они криви?! Зар нису криви и православни Срби, који и дан данас неће да прихвате муслиманизираног Србина за брата?! О овом проблему ја сам већ објавио студију, у књизи„ Матриризирано Косово” која је објављена прошле године. Истина је да муслиманизирани Србин лако диже руку на брата православца, али и православни Србин лако диже руку на муслиманизираног Србина. Код православног Србина имамо и ову појаву: неће да прихвати за брата ни оног муслиманизираног Србина који је порекао муслиманску веру и чак доказао на делу да је већи Србин и од православног Србина.Понекад то осетим и на сопственој кожи.Све су то наше несреће”

Оцените садашње прилике на Балкану.
„Сувише је болно говорити о томе.Пре годину дана сам то већ негде рекао. Косово и Метохија су акупирана територија.Ваша држава, српски народ су раздробљени, распарчани и унесрећени. Балкан је спаљен, од времена недавних ратова на прострорима бившие СФРЈ , бомбардовања Србије, па и саме косметске голготе, и то је, према мом дубоком уверењу, ако се којим чудом, кормило историје не преокрене- увод у Трећи светски рат”

Куда води све ово што се дешава на Космету од самопреоглашења, има ли за КИМ наде?
„Требало би предузети конкретне мере и то одлучно, за повратак Косова и Метохије својој матичној Србији. Било што било, Косово ће се кад тад, вратити Србији. Излаз из ове врло тешке и озбиљне ситуације је обраћање научној истини о Косову и Албанцима, који тамо живе. Са овом истином треба да се суоче, пре свега, Шиптари, а затим и сви они који подржавају њихов сепаратизам. Кад се буду суочили са истином и сами ће Албанци Косова цедирати, одустаће од екстремистичких претензија. И добар део човечанства индоктриниран је неистином, фалсификованом историјом ”.

Универзитет Њујорка превео је на енглески неке ваше тезе о албанским коренима, па су их чак и објавили.

„Ондашњи неки историчари сложили су се са мојим тезама, прихватили су да Албанци нису аутохтони ни у самој Албанији, камоли на Косову, схватили сусу да су Албанци дошли на Балкан, па и у самој Албанији после Словена. Године 548. нове ере Словени су увелико ушли у Durrachium (Драч,). Албанци су тада били у Румунији, на обронцима Карпата и Бескида. Оно што је од велике важности, са мојим албанолошким тезама , сложили су се и многи албански научници, па и њихов највећи албанолог – академик проф. др Екрем Сабеј и уважени историчар Ардиан Вехби. Албанизирање Срба се наставило посебно кад су Албанци изашли из Мата и распрострли се у пољу Драча, средином 11. века. До 16. века они су успели да између река Дрим на Северу, реке Црни Дрим на западу и Скумбини на југу чине већину становништва, али и дан-данас у тој зони има Срба који се одупиру аланизацији”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: